over banner

Klachtengebieden / 

Stuitpijn

quotes
Bij een val op het achterste is het stuitje een nogal kwetsbaar deel van de anatomie zoals menig schaatser kan beamen. Vooral bij een val op een oneffen ondergrond kan een min of meer ernstige kneuzing ontstaan, die echter na verloop van tijd meestal wel vanzelf geneest. In heel ernstige gevallen is op röntgenfoto's te zien hoe het staartbotje naar voren is omgeklapt of zelfs is gebroken.
quotes

Medische benadering

Een dergelijk problematisch staartbotje werd in het verleden wel chirurgisch verwijderd, maar tegenwoordig doet men dit niet graag meer omdat de resultaten nogal te wensen overlieten. Ter bestrijding van de pijn wordt soms wel een injectie met cortisol toegepast; ook hiervan zijn de resultaten teleurstellend. Indien er geen sprake is van een breuk is het staartbotje door middel van chiropractie vrij gemakkelijk te reponeren.

Chiropractisch perspectief

Vanuit de chiropractie wordt de pijn meestal in verband gebracht met het niet goed functioneren van de bekkengordel.Het bekken bestaat uit twee heupbeenderen waartussen het heiligbeen is opgehangen aan een paar sterke banden, ongeveer zoals een hangbrug in de kabels. Tijdens het lopen bewegen de twee heupbeenderen afwisselend van voor naar achter en het heiligbeen schommelt er tussenin. Diverse spieren en banden die aan het heiligbeen en het staartbotje zijn aangehecht, worden tijdens het lopen afwisselend aangespannen en gevierd in cadans met de loopbeweging. Is nu, zoals heel veel voorkomt, het bewegingsmechanisme van de bekkengordel verstoord tengevolge van gewrichtsblokkades dan kan het gebeuren dat de betreffende spieren en banden op verkeerde momenten aan het staartbotje trekken en zo door overbelasting chronische stuitpijn veroorzaken.

Behandeling

kruisje
Er is dan sprake van een functioneel probleem dat een functionele therapie behoeft. Chiropractische behandeling is erop gericht het normale bewegingsritme van de bekkengordel te herstellen, de overbelasting te doen verminderen en zo genezing te bewerkstelligen. In de meeste gevallen lukt dat heel goed.